Archief
Oproepen voor onderzoek en projecten over synesthesie

Archive: Calls for synesthesia projects (in Dutch)


OPROEP/CALL 9.12.2014

 

Kun je tijd 'zien'?

Stel je voor dat je een beeld kan vormen van de tijd, alsof het voor je verschijnt of je omringt. En datje dan specifieke data in de ruimte kan aanwijzen. Klinkt dit bekend?

Sommige mensen, die ook wel 'tijd-ruimte synestheten' worden genoemd, visualiseren een jaar als een cirkel die voor ze uitgestrekt ligt, verticaal in de lucht zweeft of in hun 'geestesoog' verschijnt. Omdat ze extra neurale verbindingen hebben tussen bepaalde regionen van het brein, ervaren ze tijd als een ruimtelijk iets en verbinden ze in sommige gevallen ook kleuren aan de maanden. 

Als jij een tijd-ruimte-synestheet bent, kan je ons helpen met ons onderzoek. Wij, drie onderzoekers van de Universiteit Leiden, onderzoeken dit fenomeen. Je kan ons enorm helpen door deze korte vragenlijst in te vullen over jouw visualisatie van tijd.

Via deze link kom je bij de vragenlijst (hij is in het Engels):  http://goo.gl/forms/ec2WcEVtpl

Deel het alstublieft met vrienden en familie,

Alvast bedankt!

Roland van Dierendonck, Lise Stork en Donna Schipper

Universiteit Leiden 

 

[English]

Can you see time?

Imagine if you could see time in your mind, laid out in front of you, or surrounding your body. And you could physically point to specific dates in

space. Do you recognize this?

Some people, called time- space synaesthetes, visualise a year as a circle that, most of the time, is laid out in front of them, floats vertically in

the air or appears in their 'mind's eye'. Because they have extra neural connections between certain regions of the brain, they will experience time

as a spatial construct, sometimes also connecting months with colour.

 If you are also a time-space synaesthete, you could help in our study. We, three researchers from the Leiden University are investigating this

phenomenon. You could help us by filling in this short questionnaire that is included about the appearance of your time visualization.

 Here is the link to the survey: http://goo.gl/forms/ec2WcEVtpl

Please share it with friends and family,

 Kind regards!

 Roland van Dierendonck, Lise Stork en Donna Schipper

Universiteit Leiden


 

OPROEP/CALL 17.11.2014

 

The Max Planck Institute for Psycholinguistics in Nijmegen is conducting a large scale study into the genetics of synaesthesia. We are looking for individual synaesthetes to participate as well as families with several synaesthetes. Participants can be located anywhere worldwide  - you do not need to travel to participate since all parts of the study can be done online and through the mail.  We would like to invite you to take part in the study by clicking on the following address:

 

www.mpi.nl/synaesthesia

 

You can even participate in Dutch using this address:

 

www.mpi.nl/synaesthesia-nl

 

On the website you will find information about the study and on how to register. For more information you can also email us atsynaesthesia@mpi.nl

 Please help us spread the word; pass this message on to family and friends!

 

Thanks again! and kind regards,

 Carly Jaques


 

OPROEP 11.2.2014

Beste Synestheten,

Mijn naam is Wout, ik ben student aan de design academy eindhoven en ik ben bezig met een klok.

Deze klok is gebaseerd op kleuren. Hiervoor ben ik op zoek naar mensen die een kleur zien bij het uur van de dag. Deze zou ik namelijk graag in kaart
willen brengen. 10:00 = blauw 11:00 = rood etc.

Mocht u deze vorm van synesthesie ervaren dan zou ik graag contact met u willen opnemen.

Mijn emailadres is wootwolf@gmail.com
telefoon: 0641151646
website: http://www.woutwolf.ws/


OPROEP 4.3.2013

ONDERZOEK NAAR (GRAFISCH) ONTWERPEN IN COMBINATIE MET SYNESTHESIE

 Mijn naam is Sarah van Berkom en ik ben een student aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar en voor mijn scriptie doe ik onderzoek naar het verschil tussen het werk van grafisch ontwerpers met synesthesie en grafisch ontwerpers zonder synesthesie. Mijn belangrijkste vraag is vooral of synesthesie binnen het ontwerpvak een verrijking of juist een belemmering is.

Omdat ik zelf geen synesthetische ervaringen heb wil ik me graag verdiepen in deze verschillen. Daarbij is het van belang dat ik met mensen praat die wel die associaties en ervaringen hebben. 

Daarom ben ik op zoek naar (grafisch) ontwerpers die een van deze vormen van synesthesie hebben - zowel associërend als projecterend: 

woorden / letters / cijfers --> kleur

emotie --> kleur

geluid --> kleur

persoonlijkheden --> kleur (aura's)

Als je geïnteresseerd bent stuur dan een mail naar info@sarahvanberkom.nl en dan maken we een afspraak voor een kopje koffie of thee! Overigens staan op mijn website twee projecten die ook over synesthesie gaan: 'Just the Regular Colours' en 'Synesthesia Font'.

Alvast bedankt,

 Sarah van Berkom

(www.sarahvanberkom.nl)


OPROEP 5.2.2013

Kleurklanksynestheet voor hoorspel

Ik ben een student Radio aan het RITS in Brussel. Momenteel werk ik aan mijn eindwerk. Daarvoor ben ik een graphic novel aan het bewerken tot een luisterspel. Omdat het mijn eindwerk is, is er ook een onderzoek aan gekoppeld en daarvoor ben ik op zoek naar de link tussen kleur en geluid. Zo kwam ik al snel bij synesthesie terecht. Nu ben ik op zoek naar iemand met synesthesie die me wil helpen bij het omzetten van bepaalde tekeningen uit de graphic novel naar mini-muziekstukjes.

Heb jij kleurklanksynesthesie (of ken je zo iemand) en wil je me graag helpen? Dan mag je me mailen op eveliendockx@gmail.com

Vriendelijke groeten,
Evelien Dockx


OPROEP 23.9.2012

Visueel onderzoek synesthesie

Ik ben een grafisch ontwerp student aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag.

Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik opzoek naar respondenten.

Ik wil me verdiepen in de wereld van synesthesie en in de verschillende vormen daarvan visualiseren. 

Om dat te kunnen doen, zoek ik naar mensen met synesthesie die daarover met me willen praten. 

Jouw vorm van synesthesie interesseert me: Hoe ervaar je jouw omgeving? Hoe worden jouw zintuigen anders geprikkeld dan die van mij? 

Ik wil proberen jouw vorm van synesthesie visueel te maken om zo mezelf en anderen een beter inzicht te geven in de wereld van synesthesie.

Als je geïnteresseerd bent stuur dan een mail naar marialouise.degroot@gmail.com.

Mijn portfolio is te zien op www.maartjedegroot.com.


Maartje de Groot


OPROEP 2.4.2012

Gekleurde letter synesthesie

Wij zijn op zoek naar 'grapheme-color synesthetes' voor ons huidige onderzoek aan de Universiteit van Groningen.

Het onderzoek vindt plaats in Groningen en duurt ongeveer 2 uur (en hieraan voorafgaand een 1 uur durende online test). Als de online test bepaalt dat je geschikt bent voor dit onderzoek, kun je deelnemen en krijg je daar 20€ voor. Wij vergoeden ook de reiskosten.

Als je geinteresseerd bent, stuur ons dan een e-mail of bel ons.

Rieka Buggenthin

E-mail: rugmemory@zoho.com

Tel: 0616162501


OPROEP 20.1.2012

Horen en geheugen in synesthesie

Graag wil ik u uitnodigen voor deelname aan mijn masteronderzoek naar de verwerking van auditieve waarneming in synestheten. Het onderzoek zal ten eerste bestaan uit het invullen van een vragenlijst via email om een goed beeld te krijgen van uw vorm van synesthesie. Daarop volgend zullen een aantal auditieve taken en een aantal geheugentaken worden gedaan aan de Universiteit van Utrecht, op de Uithof. Het onderzoek duurt ongeveer 1,5  uur en u ontvangt een beloning van € 9,-. Bent u geïnteresseerd en wilt u meedoen aan mijn onderzoek,  stuur dan een mailtje voor een afspraak naar: onderzoek_synesthesie_uu@hotmail.com, met als onderwerp HOREN EN GEHEUGEN. Wilt u in de mail aangeven welke vorm van synesthesie u heeft. Ook voor vragen kunt u mij mailen of bellen. Wanneer u mee wilt doen met het onderzoek, zal ik u nog een mailtje sturen met nadere uitleg. Vriendelijke groeten en hopelijk tot ziens!

Judith Birebi

Email: onderzoek_synesthesie_uu@hotmail.com

Telefoon nummer: 06-49744882


OPROEP 27.8.2011

Onderzoek naar de familiare basis van synesthesie

Deelnemers Gezocht!
Ik ben een student in de richting cognitieve neurowetenschappen binnen de bachelor Psychology aan de Universiteit Utrecht en ik doe onderzoek naar Synesthesie

Heb jij?
• Een vorm van synesthesie?

Zou jij?
• 20 minuten willen besteden aan het invullen van een vragenlijst om op die manier een steentje bij te dragen aan de kennis omtrent synesthesie?

Waar gaat het over?
Het onderzoek heeft als doel meer inzicht te verkrijgen in de familiaire componenten van synesthesie.

Wat staat er tegenover?
We verloten 10 boekenbonnen ter waarde van 10 euro onder de deelnemers.

Contact:
Stuur een mail naar synesthesie_onderzoek@hotmail.com met als onderwerp ‘Familie’ als je wilt meedoen aan het onderzoek of verdere vragen hebt.

Vriendelijke groeten,
Joost Haarsma"


OPROEP 19.8.2011

Hallo,
Ik maak een korte televisiereportage van ongeveer 15 minuten. Deze zal nooit worden uitgezonden en wordt enkel bekeken door mezelf en mijn docenten.
Synesthesie is, zeker in Vlaanderen, niet gekend bij een groot publiek. Ik wil dus graag tonen wat dit precies inhoudt en hoe dit het leven van synestheten beïnvloedt. Ik heb reeds een aantal synestheten gevonden die hierover willen praten, maar ik ben nog op zoek naar synestheten met minder voorkomende vormen van synesthesie. Dus niet iemand die kleuren ziet, maar iemand die smaken proeft, temperatuur voelt, een aanraking voelt,...

Wil je geïnterviewd worden, stuur dan een mail naar pauline_spiers@hotmail.com


Pauline Spiers [mailto:


 

OPROEP 11.7.2011

Is jouw alfabet kleurig?

Deelnemers gezocht

 

Personen met synesthesie ervaren automatisch kleuren als ze letters of cijfers lezen, of daaraan denken.

Komt dat jou bekend voor?

 

Ons synesthesie onderzoek

We nodigen mensen met letter-kleur en/of cijfer-kleur synesthesie van harte uit om deel te nemen aan ons synesthesie onderzoek aan het Max-Planck-Institute for Brain Research in Frankfurt am Main, Duitsland. We willen je hersenactiviteit meten (met veilige methoden), terwijl je synesthesie ervaart.  

Je reiskosten en kosten voor een eventuele overnachting worden vergoed. De onderzoekers spreken ook Nederlands en Engels. Frankfurt am Main is een mooie stad dus kom gerust onze kant op!

Ben je geïnteresseerd?

- Vergoeding: € 15 / uur. Duur van het onderzoek: 5-6 uur

- Plaats: MPI in Frankfurt am Main. Reiskosten en overnachting (indien gewenst) worden vergoed.

- Deelname: je bent tussen 18 en 45 jaar (mannelijke deelnemers zijn extra welkom!).

- Uitsluitingscriteria: geen metaaldelen in je lichaam (bijv. splinters, clips, metaalimplantaten na operaties, spiraaltje met metaal, pacemaker, beugel of draadje achter je tanden, tatoeages, etc.).

- Als je claustrofobisch bent, of een neurologische of psychiatrische aandoening hebt, kun je helaas ook niet deelnemen.

Om gedetailleerde informatie te ontvangen, kun je een email sturen naar onderstaand adres.

We zouden je medewerking heel erg op prijs stellen!

 

Met vriendelijke groet

Tessa van Leeuwen en Anna-Maria Leugner

Max-Planck-Institute für Hirnforschung

Afdeling Neurophysiologie

Deutschordenstraße 46

60528 Frankfurt am Main

Tel: +49 69 96769 336

Email: tessa.van-leeuwen@brain.mpg.de


OPROEP 14.5.2011

Het onderzoek: Lezen in Kleur

Heeft u synesthesie en een beetje medelijden met wie dat niet heeft? Heeft u geen synesthesie maar bent u benieuwd hoe het zou zijn dit wel te hebben??

Onze onderzoeksgroep aan de Universiteit van Amsterdam gaat kijken in hoeverre het mogelijk is synesthesie aan te leren bij mensen zonder synesthesie. We zoeken naar familieleden van mensen met synesthesie (die zelf geen synesthesie hebben). We zijn op zoek naar gemotiveerde deelnemers die graag lezen. We zullen twee groepen vergelijken: mensen die zelf geen synesthesie hebben maar wel synesthesie ‘in de familie’ hebben, met mensen die geen synesthesie hebben en waarbij het ook niet in de directe familie voorkomt. We willen graag te weten komen of synesthetische ervaringen ontwikkeld kunnen worden door boeken in kleur te lezen.
De studie zal metingen voor en na het lezen afnemen. De deelnemers aan het onderzoek mogen zelf boeken kiezen om te lezen. Sommige letters zullen in de tekst altijd in een bepaalde kleur worden geprint.

We willen u vragen of u directe familieleden (broer/zus, vader/moeder of zoon/dochter) hebt, die zelf geen synesthesie hebben, en die mogelijk interesse hebben aan het onderzoek deel te nemen. We maken gebruik van hersenmetingen (MRI) voor en na het lezen. Daarom zijn we op zoek naar mannen en vrouwen tussen 18 en 35 jaar, en niet zwanger. Er zal een financiële vergoeding worden gegeven.

Kunt u alstublieft deze uitnodiging doorsturen naar leden van uw familie, of kennissen of vrienden, die mogelijk hierin geïnteresseerd zijn? Ook mag u, als zij daar goedkeuring voor geven, aan ons e-mail adressen geven van familieleden die mogelijk geinteresseerd zijn in deelname.

Hartelijk dank voor uw medewerking!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met mij (o.colizoli@uva.nl) of met dr Romke Rouw (r.rouw@uva.nl).

Vriendelijke groet,
Drs. Olympia Colizoli

 


OPROEP 4.4.2011

Participants Needed for Grapheme-Colour Synaesthesia experiment

I am a student in the Neuroscience and Cognition master at Utrecht University and conducting research on synaesthesia.

Do You…

- Have colour-grapheme synaesthesia?

- “Experience” colour when you see and/or hear a number?

 Would you…

- Like to dedicate up to 3 hours to help scientific research?

 What is it about?

The experiment is a computer-based audio-visual task. You will be asked to recognise auditory presented numbers/letters and visually presented colours. Data will also be recorded from EEG.

How much?

We are able to compensate you for 6 Euros per hour and your travel costs (bus/train/tram tickets).

Where?

Location is the Department of Experimental Psychology, van Unnik building, 20th floor room 15, Heidelberglaan 8, Utrecht.

Contact: m.colombo@students.uu.nl, when you want to participate or if you have any further questions about the experiment.

 


OPROEP 23.11.2010

 

Onlangs zijn wij, tweedejaars studenten psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, een onderzoek gestart naar synesthesie. In het onderzoek proberen wij te achterhalen wat er precies ten grondslag ligt aan het zien van kleuren bij letters. Zo zouden de vormen die letters gemeen hebben, zoals het rechtopstaande streepje in de P en in de B, een bepaalde kleur of kleuren kunnen activeren. Als u in bezit bent van de gave synesthesie en geïnteresseerd  bent in ons onderzoek en tevens meer over het mechanisme van synesthesie, neem dan contact met ons op. Deelname aan het onderzoek zal vergoed worden in de vorm van geld en een uitgebreide uitleg over deze gave.

 

Alvast hartelijk bedankt,

Emil ter Veer

(emil_00735@hotmail.com, 0651680071)


OPROEP 17.11.2010

Voor een onderzoek naar synesthesie aan de Universiteit Utrecht zoek ik in de periode november 2010 - januari 2011 synestheten met 'spatial sequences' voor dagen van de week of maanden van het jaar (dat wil zeggen dat je de dagen van de week of de maanden van het jaar altijd op een bepaalde vaste plek in de ruimte 'ziet'). Het onderzoek zal bestaan uit een aantal simpele computertaken.

Het onderzoek zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen en vindt plaats op De Uithof in Utrecht. Qua vergoeding krijg je een reiskostenvergoeding, óf een vergoeding voor de onderzoekstijd (€ 6,00 per uur).

Dus:
- Heb jij 'spatial sequence' synesthesie?
- Vind je het leuk om aan synesthesie-onderzoek mee te doen (en eventueel op de hoogte gehouden te worden van de resultaten)?
- Wil je hiervoor naar Utrecht komen en een vergoeding ontvangen?

Neem dan contact met me op via acvanloenhoud@gmail.com. Mocht je nog vragen hebben, dan ben ik tevens op dit adres te bereiken.

Alvast bedankt en hopelijk tot ziens,

Anita van Loenhoud


OPROEP 24.9.2010

Voor Audi Magazine schrijf ik een artikel over kleur. Graag zou ik  iemand interviewen bij wie kleurwaarnemingen gepaard gaan met geurervaringen. Bij het artikel willen we ook een foto plaatsen van de geïnterviewde.

Als u mee wilt werken, zou u dan met mij contact willen opnemen via: gerspost@gmail.com

Ger Post


OPROEP 9.9.2010

I am an international student from the department of Psychology at the University of Mainz, Germany and I am conducting research on synesthesia
Do You:
    - have color-grapheme synesthesia (in which letters or number have a specific color)?
    - want to help further scientific research?
Are You:
    - available to participate in a 1-hour experiment?
    - comfortable speaking English?
The experiment is a computer-based visual task, in which a specific color or number needs to be labeled. Eye movements and reaction time responses will
be recorded. We are able to compensate you for your travel costs (taxi, bus/train/tram tickets) OR for the time spent at the experiment. Location is De Uithof campus in Utrecht.
Please don't hesitate to contact me when you have any further questions or when you are interested in participating in this study.
Anna Caroli, Stefan van der Stigchel, en Tanja Nijboer
Contact: ancatue@aol.com


 


OPROEP 17.8.2010

WorldVisuals, een video- en filmproductiebedrijf in Amsterdam maakt binnenkort een korte documentaire over synesthesie. 

Hiervoor zijn we op zoek naar synestheten, in het bijzonder mensen die kleuren ervaren bij het horen van muziek en/of kleuren ervaren bij letters/woorden/getallen. We zouden je graag kort willen interviewen en vragen willen stellen op welke wijze synesthesie een rol speelt voor jou in allerdaagse situaties. 

Zou je meer willen weten en lijkt het je leuk om mee te werken aan ons documentaire project? Neem dan contact op met Francois Pieneman, francois@worldvisuals.nl of bel. 06-14450227.


OPROEP 17.8.2010

Hallo iedereen, wij zijn studenten aan kunstacedemie Minerva te Groningen. Nu is het zo dat wij gevraagd zijn door het groninger museum een soort van slotavond te organiseren voor hun huidige expositie die dan zal aflopen.

Tijdens de avond willen we het publiek een nieuwe manier van kunst beleving geven. Een van de manieren waarop we dat willen doen is door kunst te laten 'proeven' Het idee dat we daar bij hebben is om iemand die synesthesie heeft ons een smaak impressie te geven van de werken die er hangen. Aan de hand van de gegevens impressie willen we hapjes en drankjes creëren die we kunnen serveren aan het publiek. Ook leek het ons interessant en een geweldige toevoeging als die persoon/personen aanwezig zouden kunnen zijn op de avond om verdere uitleg te geven over de manier waarop zij de werken ervaren en over synesthesie en hun persoonlijke ervaringen daarmee.

 

De avond staat gepland voor 3 september, van 20:30 tot 23:00. Het is kort dag, maar we zouden het te gek vinden als er iemand binnen korte termijn zou willen meewerken.

 

Zou een van jullie zelf willen meewerken of iemand die jullie kennen? De reiskosten worden uiteraard vergoed en ook zal de hele avond gratis drinken en eten ter beschikking staan. Bovendien wordt het een hartstikke fijne gezellig avond met erg speciaal eten, drinken, bands en natuurlijk kunst.

 

Zou je willen meewerken? Neem dan contact op met:

 

Maaike Knibbe

0617984678

maaikeknibbe@gmail.com

 


OPROEP 29.3.2010

Voor mijn afstudeerproject aan het Amsterdam Fashion Institute ben ik op zoek naar iemand met synesthesie, die met mij wil praten over hoe hij/zij de wereld ervaart. Dit in het kader van een magazine dat gemaakt wordt door ons, 3 afstuderende studentes, met als thema 'kleur'. Heeft u interesse? U zou mij er heel erg mee helpen!

Lisa Goudsmit
Contact: lisagoudsmit@hotmail.com
 


OPROEP 12.3.2010

Participants Needed

I am an international student in the Neuroscience and Cognition master at Utrecht University and I am conducting research on synesthesia

Do You…

·      Have color-grapheme synesthesia (in which letters or number have a specific color)?

·      Want to help further scientific research?

Are You…

·      Available to participate in a 1,5-hour experiment?

·      Comfortable speaking English?

The experiment is a computer-based visual task, in which a specific object or letter needs to be found among other objects or letters.  Eye movements and reaction time responses will be recorded.  We are able to compensate you for your travel costs (taxi, bus/train/tram tickets) OR for the time spent at the experiment.  Location is De Uithof campus in Utrecht.

Please don’t hesitate to contact me when you have any further questions or when you are interested in participating in this study.

Gabriela Satris, Stefan van der Stigchel, en Tanja Nijboer

Contact: gsatris@gmail.com

 


OPROEP 14.12.2009

Synestheten gezocht voor onderzoek in Nijmegen

Aan het Donders Instituut in Nijmegen (http://www.ru.nl/neuroimaging/) beginnen we met een nieuwe MEG studie naar synesthesie. Je hersengolven worden gemeten (hier merk je niets van) terwijl je naar letters of cijfers kijkt. Aan de hand van dit onderzoek kunnen we hopelijk meer zeggen over hoe synesthesie werkt in je brein.

Het onderzoek duurt ongeveer 2,5 uur, dat is inclusief voorbereiding, oefenen, de testen in de MEG en afloop een MRI scan van je brein (hiervan krijg je een cd mee naar huis!). Je krijgt 20 euro en reiskostenvergoeding voor je deelname. Je kunt meedoen als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, gezond bent, geen metaal in je lichaam hebt (ook geen metalen draadje achter je tanden) en niet claustrofobisch bent.

Als je meer wilt weten of je op wilt geven, mail of bel dan naar Tessa van Leeuwen (tessa.vanleeuwen@donders.ru.nl of 024-3668487). Hopelijk tot ziens in Nijmegen!


OPROEP 11.11.2009

Hallo!
 
Waarschijnlijk weet iedereen op deze website wat synesthesie inhoudt. De definitie van synesthesie luidt: een neurologisch fenomeen waarin stimulatie van sensorische of cognitieve paden in de hersenen leiden tot automatische, onvrijwillige ervaringen in een ander sensorische of cognitieve pad in de hersenen. Naar dit onderwerp doen wij -vijf tweedejaarspsychologiestudenten aan de Universiteit van Amsterdam- onderzoek. We zijn daarbij geinteresseerd in het onderscheid die synestheten maken tussen synesthetische ervaringen en ervaringen uit het dagelijks leven. Wij zijn hiervoor op zoek naar proefpersonen met synesthesie. Het onderzoek vindt plaats in Amsterdam. Vind je het leuk om mee te doen aan ons onderzoek, meer te leren over dit onderwerp en daarvoor een kleine vergoeding krijgen (minimaal 7 euro per uur, exacte vergoeding is nog niet bekend)? Stuur dan even een mailtje naar onderzoek_synesthesie@live.nl. In dit mailtje krijg je verdere uitleg over het onderzoek, de locatie, de datum en de exacte vergoeding.
 
Alvast bedankt en we hopen dat jullie van jezelf laten horen! We hebben het hard nodig!
 
Met vriendelijke groetjes,
 
Alexander, Sjoerd, Elise, Lotte en David


OPROEP 3.7.2009

Voor een onderzoek naar synesthesie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam ben ik op zoek naar Grapheme-color synestheten (je dient dus cijfers en/of letters in kleur te zien). Je zult tijdens dit onderzoek gescand worden in een fMRI scanner, terwijl je allerlei taken uitvoert. Er zal onder meer een stroop-achtige taak worden gepresenteerd. Die stroop taak houdt in dat je als je bijvoorbeeld de letter "T" in het rood ziet, ik die ga presenteren in rood, of een andere kleur. De taak aan jou als proefpersoon is het benoemen van de kleur van de letter, en dus niet de kleur die je ziet d.m.v. je synesthesie.
Voor de deelnemers is er een reiskostenvergoeding én een vergoeding van 25 euro beschikbaar. Het onderzoek zal naar verwachting ongeveer 1 uur duren. De eerste scans zullen beginnen in september, maar zullen druppelsgewijs plaatsvinden, dus er zullen ook nog scans in bijvoorbeeld december plaatsvinden.  

Dus:
-> Ben je "grapheme-color" synestheet en zie je (enkele) cijfers en/of letters in kleur?
-> Vind je het leuk mee te werken aan een onderzoek naar synesthesie ? (En een plaatje van je hersenen zien?)
-> Wil je hiervoor naar Rotterdam komen?
-> Wil je op een leuke manier ook nog een leuk bedrag ontvangen?  

Stuur dan een mailtje naar mij! Vermeld aub als onderwerp "Synesthesie".
Mailadres: hugoaben@gmail.com
Ik zou jullie hulp enorm op prijs stellen!

Alvast bedankt,
Hugo Aben


 

OPROEP 6.4.2009

 

'Cognitive Neuroscience' student aan de Universiteit van Amsterdam zoekt voor een leuke computertaak synestheten die kleuren ervaren bij geschreven letter en cijfers. Ik onderzoek individuele verschillen tussen synestheten. De taak zal niet meer dan 2 uur in beslag nemen. Het zal plaats vinden in eind april/begin mei te Amsterdam, Roeterseilandcomplex. Kleine verdiensten en reiskosten worden vergoed. Wil je meedoen of meer informatie? Stuur een mailtje naar k_knip@hotmail.com.

alvast bedankt en vriendelijke groet,
Koen Knip
 


 


OPROEP 17.2.2009

 

Beste synestheten,

 

Ik ben master student neuropsychologie aan de Universiteit van Amsterdam en ben bezig met mijn afstudeeronderzoek. Ik doe onderzoek naar synesthesie en dan in het bijzonder de variant waarbij mensen kleuren kunnen waarnemen bij andere mensen (bekende of onbekende).

 

Bij deze wil ik graag een oproep doen of diegene die dit ervaren mee zouden willen doen aan mijn onderzoek op de Universiteit van Amsterdam. Het vindt plaats in de eerste en tweede week van maart en een terugkom moment ongeveer twee weken later. Reiskosten van buiten Amsterdam worden vergoed en er is een beloning van €7 per uur. Het onderzoek zal ongeveer een uur duren.

 

Ik hoop dat er mensen zijn die mij zouden willen helpen. Reacties kunnen gemaild worden naar Rosa.Warnaar@student.uva.nl. Alvast heel erg bedankt!

 

Groetjes Roos

 


OPROEP 5.1.2009

In verband met een onderzoek naar synesthesie aan de Universiteit Utrecht zijn wij op zoek naar mensen die bij het zien van cijfers en/of lettersautomatisch kleuren waarnemen. Zo kan het cijfer 2 bijvoorbeeld de kleur blauw oproepen terwijl het cijfer 6 de kleur rood oproept.

Het onderzoek zal bestaan uit een aantal simpele computertaken waarbij al dan niet gekleurde cijfers of letters aangeboden zullen worden. Uw taak zal zijn om aan te geven wat u op het beeldscherm ziet door op een bijbehorende knop te drukken. Het onderzoek zal ongeveer 2 uur duren, met tussendoor mogelijkheden tot pauzes. U zult een vergoeding ontvangen zowel voor uw deelname als voor uw reiskosten.

Neemt u kleuren waar bij het zien van cijfers en heeft u interesse om deel te nemen aan ons onderzoek dan kunt een email sturen naar synesthesie_onderzoek@hotmail.com met als onderwerp VISUEEL. Wij vragen u om in de email aan te geven of u wel of geen bijzondere oogafwijkingen (zoals bijvoorbeeld een lui oog) heeft of in het verleden heeft gehad.

Vriendelijke groeten
Sarah Plukaard, Maarten van der Smagt, Tanja Nijboer


OPROEP 15.12.2008

Voor een onderzoek naar synesthesie aan de Universiteit van Utrecht zijn wij op zoek naar mensen die bij het horen van bepaalde geluiden gelijktijdig, automatisch bepaalde kleuren (en/of vormen) waarnemen. Deze geluiden kunnen variëren van gesproken taal, omgevingsgeluiden, maar ook bijvoorbeeld van losse noten/tonen tot complete muziekstukken (bijvoorbeeld een nummer van een band of een stuk van een componist).

Het onderzoek zal ten eerste bestaan uit het invullen van een vragenlijst via email om een goed beeld te krijgen van uw vorm van synesthesie. Daaropvolgend zullen een aantal geluidsexperimenten worden gedaan in een lab aan de Universiteit van Utrecht met behulp

van een computer waarbij eventueel door middel van EEG de hersenactiviteit wordt gemeten. Voor dit tweede gedeelte zult u per uur en voor uw reiskosten een vergoeding ontvangen.

Als u dus (naast het horen) geluid ook 'ziet' en geïnteresseerd bent om mee te werken aan dit onderzoek, stuur dan een email naar synesthesie_onderzoek@hotmail.com met als subject "AUDITIEVE SYNESTHESIE" Graag ontvangen wij in deze email ook kort bij wat voor soort geluid (zie eerder genoemde mogelijkheden) u deze waarneming heeft en of deze

kleuren en/of vormen betreft. Het is daarbij (voor het onderzoek) van belang dat bij bepaalde klanken, geluiden, tonen, frequenties etc altijd (min of meer) dezelfde kleuren worden waargenomen!

Vriendelijke groeten en hopelijk tot ziens,
Iris van den Bosch, Maarten van der Smagt, en Tanja Nijboer
Universiteit Utrecht


Oproep voor kunstproject over synesthesie

Hallo, mijn naam is Katja Mater en ik wil hiermee graag een oproep doen aan mensen met diverse vormen van synesthesie om contact met mij te zoeken.

Ik ben beelden kunstenaar en ik werk met name met fotografie en video. De laatste tijd ben ik erg gefascineerd geraakt door het fenomeen synesthesie. Ik zou er graag een werk over willen maken. Op dit moment onderzoek ik de mogelijkheden van zo’n project. Ik wil proberen of ik synesthesie invoelbaar kan maken voor mensen zonder synesthesie, of ik mensen kan doen ervaren hoe het is om synestheet te zijn.

Daarvoor ben ik op zoek naar mensen die willen meewerken aan dit project door mij hun ervaringen per email te vertellen. Ik wil proberen een aantal van deze ervaringen om te zetten in beelden. Dus heeft u een ervaring waarvan u denkt dat die voor mij interessant zou kunnen zijn? Schrijf mij dan. Schrijf me ook als u in andere zin wilt reageren op mijn vragen. Ik realiseer me dat synesthetische ervaringen moeilijk te beschrijven zijn, maar vage beschrijvingen zijn ook goed.

Hieronder een aantal concrete vragen en zaken die mij interesseren:

Ervaart u kleuren? Hoe zien deze er uit en hoe manifesteren ze zich in uw blikveld? Wat voor vormen hebben ze, zijn het 2-dimensionale of 3-dimensionale vormen, hebben zij het uiterlijk van wolken, of zijn ze veeleer geometrisch? Staan ze stil of bewegen ze? Zijn ze ver van u af of dichtbij, en veranderd dit?

Heeft u synesthesie die geluid of muziek oproept? Ervaart u b.v. bij een aanraking of bij het zien van een object klanken of muziek? Zou het mogelijk zijn om de toon van een object aan te geven? is de toon van een appel voor u b.v. altijd een A, en de toon van een keukenstoel altijd een B?

Of heeft u juist een visuele ervaring bij het horen van geluid? heeft u een specifieke ervaringen bij een bepaald nummer van een band of artiest?

Heeft u een beeldende tijdservaring? zou u mij hier wat over willen vertellen?

Zijn er verschillenden objecten of vormen van zintuiglijke input die allemaal de zelfde ervaring (kleur, toon, geur of gevoel etc.) oproepen, kunt u een lijstje maken van 3 of meer dingen die allemaal dezelfde sensatie oproepen, en die dus binnen uw synesthetische ervaring aan elkaar gelijk zijn?

Heeft u specifieke ervaringen bij kunstobjecten? Zijn er bijvoorbeeld foto’s, schilderijen, tekeningen of beelden die een bepaalde ervaring oproepen? 

U zou mij een buitengewoon groot plezier doen door op mijn oproep te reageren. Mijn email-adres is  post@katjamater.nl. U kunt mij natuurlijk ook mailen als u vragen heeft over deze oproep, iets naders wilt weten of iets vertellen.

Om een idee krijgt van het werk dat ik maak, kunt u mijn website bekijken: www.katjamater.nl.

 Alvast heel erg bedankt,

ik kijk uit naar uw verhalen!

Vriendelijke groet,
Katja Mater


SYNESTHESIE EN OOGBEWEGINGEN

Voor een nieuw onderzoek zijn we op zoek naar mensen met kleur-letter of kleur-cijfer synesthesie. In dit onderzoek worden oogbewegingen naar figuren, cijfers of letters gevolgd. Doel van het onderzoek is om de invloed van synesthetische ervaringen op oogbewegingen te meten. De
oogbewegingen worden gemeten door een camera bij de monitor waarop de figuren, cijfers of letters worden getoond.

Het experiment duurt maximaal twee uur. De vergoeding is 8 euro per uur plus reiskosten. Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen, stuur dan een mail naar synesthesie_onderzoek@hotmail.com. Laat in het mailtje even weten wat voor synesthesie je hebt (cijfers, letters, dagen van de week, maanden van het jaar, etc), of je bijvoorbeeld de cijfers echt in kleur ziet of dat je meer een associatie hebt met een specifieke kleur en of je al vaker in experimenten hebt meegedaan (bij ons).

Puck Imants, Stefan van der Stigchel en Tanja Nijboer
Universiteit Utrecht


SYNESTHESIE EN ERFELIJKHEID

Romke Rouw van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de erfelijkheid van synesthesie. Op haar website staat informatie over het onderzoek en een korte vragenlijst voor synestheten die willen meedoen: http://home.medewerker.uva.nl/r.rouw/


 

Synesthesie en jeugdherinneringen

Roepen bepaalde geuren, kleuren, smaken, geluiden of andere zintuiglijke prikkels bij jou levendige jeugdherinneringen op? Heb je ook een vorm van synesthesie? Voor een verkennend onderzoek naar de rol van synesthesie in het geheugen wil ik graag een aantal synestheten over hun synesthesie en jeugdherinneringen interviewen. Eerst ontvang je een korte schriftelijke vragenlijst per mail.

Heb je belangstelling? Stuur een mail naar Cretien van Campen


Proefpersonen gezocht

Wij zijn op zoek naar mensen die cijfers en/of letters met kleuren associëren, zogeheten grafeem-kleur synestheten, voor een synesthesieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Het onderzoek bestaat uit een aantal computertaken: om te beginnen is er een insteltaak waarbij de kleuren bij de letters en cijfers ingesteld worden. Vervolgens is er een taak om de temporele aspecten van synesthesie te onderzoeken. Hierbij komen cijfers op een scherm die kort flikkeren, waarbij besloten moet worden welk cijfer het is. Ook is er een taak waarbij oogbewegingen gemeten worden. Alle taken zijn niet-invasief: er wordt niet direct hersenactiviteit gemeten, alleen gedrag. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer twee uur, inclusief pauze, en u krijgt hiervoor een vergoeding. In week 45 (vanaf dinsdag 6 november 2007) zullen wij beginnen met testen, dit zal tot en met december doorgaan. Heeft u interesse om mee te doen of wilt u graag meer informatie? Dan kunt u contact met ons opnemen via synesthesie_onderzoek@hotmail.com.

Met vriendelijke groet,
Tanja Nijboer, Maarten van der Smagt en Sophie Heringa


fMRI onderzoek in Nijmegen

Voor een fMRI studie naar synesthesie aan de Radboud Universiteit Nijmegen ben ik op zoek naar enthousiaste letter- en/of cijfer-kleur synestheten die mee willen doen! Tijdens het onderzoek doe je een aantal (simpele) testen in de fMRI scanner terwijl de scanner je hersenactiviteit registreert. Zo kunnen we zien hoe en waar synesthesie in je hersenen tot stand komt. De fMRI techniek maakt gebruik van een sterk magneetveld en radiogolven,  het is volkomen veilig en pijnloos en wordt veel voor onderzoek gebruikt. Behalve de taken in de scanner doen we ook nog een aantal gewone computertaken, en in totaal duurt het onderzoek iets meer dan 3 uur. Je ontvangt voor je deelname 30 euro, een reiskostenvergoeding en een cd met een 3D beeld van je brein erop.

Heb je kleursynesthesie voor letters en/of cijfers, en ben je geïnteresseerd, neem dan contact op via tessa.vanleeuwen@fcdonders.ru.nl of bel: 024-3668487. Ook voor vragen ben ik altijd beschikbaar. Je kunt ook in de avonden en in het weekend meedoen!

Tessa van Leeuwen
Onderzoeker FC Donders centrum, RU Nijmegen
http://www.ru.nl/fcdonders/


EEG onderzoek in Utrecht  (16/01/2007)

Wil je meewerken aan een onderzoek naar synesthesie? We gaan binnenkort beginnen aan een onderzoek naar de koppeling van cijfers en letters aan een specifieke kleur en hoe dat in de hersenen verwerkt wordt. Dat gaan we doen met computertaken en EEG metingen. Daarbij worden met een soort gel electroden op het hoofd geplakt, waar je niets van voelt, maar waarmee we activiteit kunnen meten! Als je interesse hebt om mee te doen, kun je een mail sturen naar : synesthesie_onderzoek@hotmail.com
Tanja Nijboer, onderzoeker Universiteit Utrecht


Gekleurde letters (20/11/06)
Voor een onderzoek naar taalverwerking bij synestheten, worden vrijwilligers gezocht. Voor dit onderzoekje zijn we op zoek naar grafeem-kleur synestheten. Dit zijn mensen die bij verschillende letter(s)(combinaties) bepaalde kleuren zien, ook al is de tekst gewoon zwart gedrukt. Ben jij zo iemand? Laat ons iets weten, dan nemen we contact met je op. Het onderzoek bestaat uit twee kleine experimenten die per email of aan de Universiteit Antwerpen afgenomen kunnen worden. Voor meer informatie en aanmelding: merel.vangoch@student.ua.ac.be
Merel van Goch, student Universiteit van Antwerpen


Tijd als ruimte (20/11/06)
Ik ben een Noorse beeldend kunstenaar en filmmaker in Berlijn en ik zoek voor een filmproject synestheten die tijd in ruimtelijke beelden ervaren. Zie je bijvoorbeeld de dagen van de week of de maanden in driedimensionale vormen om je heen? Graag zou ik synestheten die dit ervaren willen interviewen per email of in een persoonlijk gesprek (begin volgend jaar bezoek ik Nederland). Heb je belangstelling, stuur dan een mail (in het Engels) naar maigunnes@gmai.com
Mai Hofstad Gunnes,
www.maihofstadgunnes.com


popmuziekproject (9/11/06)
Ervaar je kleuren, vormen of zelfs smaken, geuren en tastindrukken bij muziek? En vind je het leuk om een keer mee te doen aan een experiment met een van Neerlands topbands?
Samen met het popduo Solo willen we een multizintuiglijke voorstelling gaan maken waarbij niet alleen muziek, maar ook kleur, smaak, geur en zelfs tastindrukken een rol spelen. Solo heeft al eerder in samenwerking met kok Pierre Wind een ‘smaak & muziek’ optreden verzorgd.
We zoeken naar synestheten die ons hierbij kunnen helpen. Wil je meedoen?

1. Roept de muziek van Solo bij jou naast auditieve ook andere zintuiglijke indrukken op?

2. Zo ja, zijn dat:

(meerdere antwoorden mogelijk)

3. Hoe zou je die indrukken kort beschrijven?

………………………………………….

………………………………………….

………………………………………….

(vermeld welk liedje of fragment je hier beschrijft)

Mail je antwoorden met naam, plaatsnaam en e-mailadres naar Cretien van Campen (syn.nl at synesthesie.nl) o.v.v. project Solo.


Gekleurde cijfers (17/5/06)
Sommige mensen nemen bij het zien van bepaalde cijfers, woorden of letters een bepaalde kleur waar (=synesthesie). Deze kleurervaringen zijn voor iedereen weer anders en hoeven ook niet altijd gekoppeld te zijn aan 1 onderwerp. Er zijn de meest uiteenlopende onderwerpen worden genoemd waarbij een kleur wordt ervaren, zoals letters, cijfers en dagen van de week.
    Hoe zit deze koppeling tussen kleuren en cijfers, letters of woorden precies in elkaar? Kunnen deze associaties andere processen beïnvloeden en waarom heeft de een het met cijfers en de ander met woorden? Tot op heden is er nog weinig duidelijkheid verkregen in deze en gerelateerde vragen met betrekking tot synesthesie. Omdat het een complex onderwerp is willen wij ons in het onderzoek toespitsen op indirecte taken om zo een beter inzicht te krijgen, hoe nauw deze kleur associaties gekoppeld zijn met het desbetreffende onderwerp. Daarvoor zijn we op zoek naar mensen die een associatie hebben van bepaalde kleuren met bijvoorbeeld cijfers, letters, dagen van de week, maanden van het jaar, etc.
    Het onderzoek zal bestaan uit een aantal stadia: ten eerste zal een lijst worden ingevuld met de specifieke kleuren die worden waargenomen bij de cijfers, letters, dagen of maanden en ten tweede zal een computertaak worden afgenomen. Dit is een simpele taak waarbij er gereageerd moet worden op bepaalde figuurtjes door zo snel mogelijk op een knop te drukken. Dit onderzoek zal plaatsvinden in de Universiteit van Utrecht en zal niet langer dan een uur in beslag nemen. Tevens zal hier een vergoeding tegen over staan en worden de reiskosten vergoed.
Opgeven voor dit onderzoek kan via: synesthesie_onderzoek@hotmail.com
Tanja Nijboer, onderzoeker Universiteit Utrecht
Titia Gebuis, onderzoeker Universiteit Utrecht