Bestellen


Prijs 19,95

* Het boek is verkrijgbaar in de (online) boekhandel.


Crétien van Campen
Tussen zinnen                       
Synesthesie of hoe de zintuigen samenwerken

     ISBN 90 9019085 6

Er gebeurt meer tussen de zintuigen dan we denken. Met onze ogen zien we en met onze oren horen we, maar wat te denken van mensen die muziek in kleur horen? Een elektrische gitaar klinkt bijvoorbeeld als dunne blauwwitte strepen in een zwart vlak. Dit is een extreme vorm van een zintuiglijke ervaring die we allemaal wel hebben, namelijk dat een bas donkerder klinkt dan een viool.

Recente neurologische en psychologische inzichten wijzen erop dat de zintuigen samenwerken. Wetenschappers noemen dit verschijnsel synesthesie, dat letterlijk ‘samen waarnemen’ betekent. Uit onderzoek bij pasgeborenen blijkt dat we allemaal synesthetisch worden geboren en al snel deze gave verliezen. Toch zijn er volwassenen die de synesthetische gave niet verloren zijn. Zij vertellen in dit boek hoe zij de wereld beleven en welk nut synesthesie voor hen heeft in het dagelijks leven.

Crétien van Campen is wetenschappelijk onderzoeker, schrijft voor wetenschappelijke en publiekstijdschriften over synesthesie en geeft daarover lezingen in binnen en buitenland. Hij is redacteur van de Nederlandse Synesthesie Pagina (www.synesthesie.nl) en de online-bibliografie Synesthesia in Science and Art van het Amerikaanse tijdschrift Leonardo. Voor synestheten schrijft hij de elektronische nieuwsbrief SYN-NL en met Clara Froger organiseerde hij bijeenkomsten voor synestheten. Samen verwierven ze internationale bekendheid met een test voor kleurprofielen van synesthesie.
 

186 pagina's, 42 illustraties, kleurendruk, genaaid, gelamineerd, 14,5 x 20,5 cm.
 Prijs € 19, 95.

"Dutch researcher Cretien van Campen offers an unique story in his new book Between Senses: Synesthesia or How the Senses Cooperate." <Simon O'Sullivan>


"Van Campen biedt een aansprekend overzicht, doorspekt met illustratieve voorbeelden en anekdoten. Veel aspecten van synesthesie worden op een aangename wijze gepresenteerd. Het is een persoonlijk getint boek
dat leesbaar is voor een groot publiek."
<Mosaïek>


Tussen zinnen werd besproken in De Volkskrant, De Standaard, Metro, De Dordtenaar, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, De Limburger, het West-Fries Dagblad.Psychologie Magazine, het Tijdschrift voor Huismuziek, Kleurenvisie, Mosaïek en Onze Taal. Zie het persoverzicht en de nieuwsbrief SYN-NL.

Engelse editie
In 2007 verscheen  The Hidden Sense: Synesthesia in Art and Science door Cretien van Campen bij de MIT Press.